NIEUWS

T(0318) 619 145

Bel mij terug

Heeft u interesse in een woning uit ons aanbod? Laat u door ons terugbellen:

Nieuws

Deel deze pagina op:

Ede, 17 april 2018; 

Het is weer bijna zover; Koningsdag! Een dag die ingevuld kan worden zoals je wilt. Vroeg op om bepakt en bezakt je handelswaar aan de man te brengen of lekker voor de buis met een oranjetompouce.

 

Best bijzonder hoe elk jaar weer veel hoogheden ‘van stal’  gehaald worden. En van wat voor een ‘stal’. Daar waar het Koninklijk Paleis op de Dam gebruikt wordt om wereldleiders te ontvangen en troonswisselingen te laten plaatsvinden, woont de koning met zijn gezin momenteel in De Eikenhorst. Een villa waarvan het ontwerp is gebaseerd op een 17e-eeuwse Nederlandse herenboerderij. Hoe prachtig ook, gelegen op landgoed De Horsten in Wassenaar; de koninklijke familie heeft al even verhuisplannen.

Er wordt druk getimmerd aan Paleis Huis ten Bosch. Het paleis moet geschikt gemaakt worden voor bewoning van het Koninklijke gezin. Daarnaast moet er wat achterstallig onderhoud worden weggewerkt zoals het vervangen van loden leidingen en het verwijderen van asbest. Ach ja wel of geen paleis, ook hier vinden dit soort werkzaamheden plaats.

 

Een gemiddelde woning kan niet direct vergeleken worden met een Villa De Eikenhorst of een Paleis Huis ten Bosch.  Eén belangrijke overeenkomst moet er zijn; het moet aanvoelen als jouw droomhuis. Inderdaad jouw eigen paleis(je).

De uitdaging is momenteel om dat ene paleisje jouw paleisje te maken. De woorden ‘verkocht onder voorbehoud’ willen momenteel wel eens de spelbreker zijn. Dat verkocht bord is prima, zolang de koopovereenkomst bij jou op de keukentafel ligt.

Hoe? Zoek contact met ons! Zodra wij duidelijkheid krijgen in wie wat zoekt, kunnen we transacties tot stand brengen. Er wordt te veel gewacht met het kenbaar maken van verhuisplannen. Heel begrijpelijk; de angst bestaat om zonder woonruimte te komen zitten. Daarom is het juist zo belangrijk om bij ons binnen te lopen; we kunnen je letterlijk op weg helpen die rode loper op richting jouw droomhuis!

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ede, 7 september 2017;

Uw eigen villa op eigen grond

Op prachtige en ruim bemeten kavels worden een zestigtal recreatie-villa’s ontwikkeld. Allen ideaal gesitueerd en grenzend aan het water. Wonen aan het water op uw eigen grond, genietend van het rendement van een verantwoorde investering. Waterstaete Ossenzijl brengt alle elementen op boeiende wijze bij elkaar. Afgezonderd van de hectische buitenwereld is het goed resideren in Ossenzijl. Omgeven door de mooiste natuur in een sfeer die enkel rust ademt. Waterstaete is bedoeld voor mensen die toe zijn aan ontspanning en oog hebben voor detail. Mensen die klasse weten te waarderen en die niet te ver willen rijden naar hun tweede huis. Want Ossenzijl ligt werkelijk overal bij in de buurt: de Friese meren, het midden van het land en op slechts 55 autominuten van Amsterdam.

 

Genieten van de rust en onder de indruk raken van het mooiste natuurschoon dat Nederland te bieden heeft. De Weerribben in Overijssel is een gebied dat alle ingrediënten voor een toplocatie herbergt. En uitgerekend op die plek verrijst het recreatief vastgoedproject Waterstaete. In Ossenzijl om precies te zijn. Een heerlijk dorp, dat werkelijk uit elke porie rust en ontspanning uitstraalt. U bevindt zich op de grens van Friesland, en dus ook op steenworp afstand van een schitterende vaartocht over de Friese wateren. Met uw eigen sloep erop uit en na een prachtige dag vol indrukken aanmeren in uw eigen boothuis.

 

U kunt straks uw eigen woning samenstellen. Wordt het een 4, 6 of 8-persoons huis? Komt er een extra grote slaapkamer op de verdieping, of kiest u toch voor de fraaie loggia? Wilt u het terras overdekt hebben, of ziet u meer voordeel in de oppervlaktevergrotende erker of uitbouw? Het woord is straks aan u. Wie weet woont u straks hier aan de voet van de Weerribben, op uw eigen Overijsselse grond, in uw eigen woning…

 

Momenteel wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van het project Waterstaete Ossenzijl. Wilt u geheel vrijblijvend op de hoogte gehouden worden zodat u de ontwikkelingen op de voet kunt volgen? Meld u dan nu aan als belangstellende en vul het formulier via onderstaande link in. U mist dan niets en zult straks worden uitgenodigd op een van de speciale informatiedagen in onze compleet ingerichte modelwoning. Graag tot ziens in ons pittoreske Ossenzijl!

 

http://www.waterstaete-ossenzijl.nl/

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ede, 30 maart 2017;

Aankomende zaterdag is het weer zover! Zaterdag 1 april!  Op deze dag kunt u tussen 11.00 en 15.00 uur veel huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een goede kans om u breed te oriënteren. 

Tips

Tijdens NVM Open Huizen Dag kunt u vrijblijvend alle deelnemende huizen zonder afspraak bezoeken. De deelnemende huizen vindt u op funda. Bij het bezoek aan het huis is de eigenaar van het huis aanwezig, zodat u zelf naar de ervaringen van de bewoner kunt vragen.

Onderstaande tips kunt u gebruiken als voorbereiding voor de NVM Open Huizen Dag. Download eventueel het bezichtigingsverslag om aantekeningen te maken van het bezochte huis.

Wanneer is de eerste  NVM Open Huizen Dag?

Vooraf doen

  • Stel een wensenlijst op, zoals het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, winkels en scholen.
  • Bekijk de financiële mogelijkheden.
  • Oriënteer op funda naar woningen die meedoen aan de NVM Open Huizen Dag en in aanmerking komen qua prijs en locatie.
  • Bekijk in de week voor de NVM Open Huizen Dag de omgeving. Hoe ziet het er ’s avonds uit?

Op NVM Open Huizen Dag zelf

  • Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen.
  • Stippel een handige route uit. 
  • Beperk het bezoek tot een maximum tijd.
  • Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is.

 

Wanneer u een leuk open huis heeft gezien en verder wilt met dit huis, neem dan bij een tweede bezichtiging een NVM aankoopmakelaar mee.

 

Pers bericht Enka Huis 

 

Alphen aan den Rijn, 15-2-2017

 

GREEN realiseert huurwoningen in het ‘Enka Huis’ OP ENKA: inschrijving gestart!

 

Bouwbedrijf NAP ontwikkelde voor GREEN een onderscheidend aanbod van huurappartementen in het Carré in het hart van Enka. Het ‘Enka Huis’, zoals de nieuwe naam bij oplevering luidt, wordt turnkey gerealiseerd door bouwbedrijf NAP.

 

Voor GREEN vormt het Enka Huis een uitstekende opvolging van de ontwikkeling Meet Ede in het centrum van Ede. De nieuwe appartementen die ook de beschikking hebben over een prachtige binnentuin zijn groter en hebben een mooi balkon. Het Enka Huis is dan ook geschikt voor een brede doelgroep, jonge stellen maken zo een mooie start op Enka en wie gaat voor ruimte en luxe vindt absoluut een prachtig huurappartement met eventueel zelfs twee balkons. De bouw van het Enka Huis is gestart in het vierde kwartaal van 2016. Het markante gebouw met totaal 49 appartementen zal worden opgeleverd medio februari 2018. Verhage van Grootheest Makelaardij zal de verhuur verzorgen, een bekende partij voor GREEN en zelf gevestigd op het Enka terrein aan de Enkalaan.

 

Over het ‘Enka Huis’
Het Enka Huis betreft een modern woongebouw bestaande uit 4 verdiepingen en een kelder met 49 appartementen en commerciële ruimten op de begane grond. In de kelder van het gebouw worden 49 bergingen en 38 overdekte parkeerplaatsen gerealiseerd voor de bewoners.

GREEN zal deze woningen bij oplevering in het middensegment gaan verhuren. De appartementen zijn onderscheidend van opzet en formaat. Er zijn 14 typen woningen van 49 tot zelfs 103 m². De grootste appartementen beschikken zelfs over twee balkons. De appartementen zijn gelegen rondom een centrale binnentuin op de begane grond die exclusief toegankelijk is voor bewoners van het Enka Huis. Het Enka Huis is gesitueerd aan een nieuw aangelegd plein met groen op loopafstand van het nieuwe station van Ede.

 

Het veelzijdige aanbod OP ENKA wordt zo opnieuw uitgebreid met een gevarieerd aanbod voor huurders: jong en oud voelt zich straks thuis in het Enka Huis. De historische locatie aan de rand van het bos met mooie hofjes en doorkijkjes geeft een aangename sfeer en de centrale ligging biedt een onderscheidend woongemak.

 

Voor meer informatie over de woningen en commerciële ruimten zie www.enkahuis.nl of neem contact op met Verhage van Grootheest Makelaardij: info@verhage.nl

 

Over GREEN:


GREEN Real Estate B.V. uit Alphen aan den Rijn ontstond in oktober 2005 met de samenwerking van ondernemer Jan Zeeman en Aart Jan Verdoold. 

Het doel van de onderneming is het vermogen van de familie Zeeman te  structureren in vastgoed. GREEN is onderdeel van het familiebedrijf Zeeman dat ondernemerschap hoog in het vaandel heeft. Centraal in de filosofie van GREEN staat haar verantwoordelijkheid voor de juiste samenhang tussen gebouw, locatie, omgeving en gebruiker. Met deze benadering van vastgoed dragen wij bij aan een inspirerende werk-, leer- en woonomgeving. GREEN is actief in diverse markten zoals retail, onderwijs en maatschappelijk vastgoed.

 


 

Goed nieuws

17 juni 2016; 

Het aantal verkochte woningen in Nederland was in mei ruim een kwart hoger dan een jaar eerder. 
 

Ten opzichte van april was er wel sprake van een lichte afname van 2 procent, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

In totaal wisselden vorige maand 16.066 huizen van eigenaar. Dat is 25,3 procent meer dan in mei 2015. In april registreerde het Kadaster 16.387 verkochte woningen. Dat komt neer op een toename van 28,5 procent op jaarbasis.

Van alle woningtypes lag de verkoop hoger dan een jaar eerder. Bij appartementen was die toename het grootst (31 procent), bij twee-onder-een-kapwoningen het kleinst (16 procent). Van de provincies kende Groningen kende de sterkste groei (36,5 procent), Zeeland de zwakste (6,3 procent).

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in mei met 24,2 procent op jaarbasis toe tot 22.706. Maar vergeleken met april was ook hier sprake van een afname, met 4,7 procent. Er vonden in mei 169 executieveilingen plaats, tegen 118 een jaar eerder.

Bron: www.nu.nl

 

 


Voorjaarseditie NVM Open Huizen Dag succesvol

02 april 2016

 

De deelnemende huizen aan de NVM Open Huizen Dag hebben ook vandaag weer veel belangstellenden getrokken. De NVM Open Huizen Dag blijft daardoor onverminderd populair. Alle deelnemende huizen bij elkaar kregen zo’n 135.000 bezoeken.

“Wel minder woningen die meededen, maar opvallend genoeg niet minder kijkers. Weer een bevestiging dat er meer en meer mensen zich op de koopmarkt oriënteren. Niet gek, gezien de super lage rente en het feit dat het aantal woningen dat te koop staat snel daalt, de markt verkrapt zeker tot circa € 350.000”, aldus Ger Hukker. 

Bezoekers oriënteren zich vandaag massaal op een nieuwe woning. De NVM Open Huizen Dag kenmerkte zich door een gezellige drukte. Er waren huizen waar de bezoekers echt in de rij moesten staan om binnen te komen. En helaas ook een beperkt aantal huizen die geen bezoekers ontvingen.

In totaal deden vandaag zo’n 37.000 huiseigenaren mee aan deze voorjaarseditie van de NVM Open Huizen Dag. Dit aantal bedroeg bij de najaarseditie in oktober nog 41.000. Deze teruggang heeft met name te maken met het einde van de crisis, maar procentueel gezien is de NVM Open Huizen Dag qua deelname nog steeds erg succesvol.

“Er staan nu minder huizen te koop. Dan is het logisch dat er ook minder verkopende deelnemers zijn”, zegt Hukker. “We zijn blij dat de huizenmarkt grotendeels de wind weer in de rug heeft en dat we weer vooruit kunnen kijken. De woningmarkt wordt gestut door de bijzonder lage rente en door aantrekkelijke huizenprijzen in een groot deel van ons land. Naar verwachting zal de rente de komende tijd op een redelijk laag niveau blijven staan.”

Daarnaast is Hukker blij dat de NHG-verlaging per 1 juli van 245.000 naar 225.000 euro niet doorgaat. “Dat geeft veel mensen toch net dat extra stukje ruimte dat nodig is om het kopen van een huis rond te krijgen, wat bij de strengere hypotheekeisen lucht kan geven.

"De bezoekcijfers van funda gingen de afgelopen dagen door het dak: woensdag, donderdag en vrijdag waren er gemiddeld 1,5 miljoen bezoeken per dag. De laagdrempelige manier van oriënteren op funda en het daadwerkelijk binnenkijken tijdens de NVM Open Huizen Dag, blijkt keer op keer een succesformule", aldus Marc Duijndam, CEO van funda.

De NVM Open Huizen dag wordt elk half jaar gehouden: in het najaar en in het voorjaar. De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag is op zaterdag 1 oktober.

Bron: NVM.nl

 


NHG-kostengrens blijft € 245.000

29 maart 2016

 

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar op € 245.000. Hierover heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de NHG, overeenstemming bereikt met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. In het licht van de gestegen huizenprijzen wordt de verlaging van de kostengrens per 1 juli naar € 225.000 niet doorgevoerd. Vanaf 1 januari 2017 wordt de kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Goed nieuws voor huizenkopers

Dat de kostengrens niet daalt, is goed nieuws voor huizenkopers. Zij kunnen voor de aankoop van een woning met een prijs tot € 231.132 blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG: een verantwoorde en betaalbare hypotheek met minder financiële risico’s.

Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW licht toe: “Een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen. NHG is er voor mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen. Met NHG durft ook de bank de financiering aan en krijgen deze mensen de mogelijkheid om een woning aan te kopen. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, worden de rentetarieven voor deze huizenkopers voordeliger, en hun maandlasten lager.”

Gemiddelde huizenprijs

De kostengrens werd in 2009 als crisismaatregel tijdelijk verhoogd tot € 350.000 om de woningmarkt een impuls te geven. Daarna is de grens sinds 2012 stapsgewijs weer afgebouwd. De verlaging naar € 225.000 per 1 juli 2016 was de laatste geplande stap, waarna jaarlijks de kostengrens vastgesteld zou worden op basis van de gemiddelde huizenprijs.

In februari van dit jaar was de gemiddelde huizenprijs volgens het Kadaster € 234.830. Dat is hoger dan de maximale prijs van € 231.132 die bij een kostengrens van € 245.000 mogelijk is. (Bij een NHG-hypotheek wordt standaard rekening gehouden met bijkomende kosten).

Als de kostengrens naar € 225.000 zou gaan, zou de maximale prijs per 1 juli € 212.264 zijn geworden. Dat is ruim onder de gemiddelde huizenprijs van februari. De huidige kostengrens van € 245.000 sluit dus beter aan bij de gemiddelde huizenprijs. Hierdoor blijft verantwoorde financiering van de aanschaf, verbetering of behoud van een eigen woning mogelijk. Daarom is het WEW in overleg getreden met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst en is besloten van de verlaging per 1 juli 2016 af te zien.

NHG-grens vanaf 2017

De grens om in aanmerking te komen voor NHG wordt vanaf januari 2017, net als voor 2009 het geval was, jaarlijks op 1 januari gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. De nieuwe methodiek wordt opgenomen bij de NHG Voorwaarden & Normen 2017, die in het najaar bekend worden gemaakt. 

 

Bron: NHG.nl

 


Huizenprijzen blijven ook in februari stijgen

 

21 maart 2016

 

De stijgende trend van de huizenprijzen in Nederland zette ook in februari door. Bestaande koopwoningen waren gemiddeld 3,8 procent duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De prijzen van koopwoningen lagen in februari nog altijd meer dan 15 procent onder de piek die in augustus 2008 werd bereikt. De crisis die daarop losbarstte, leidde tot een dieptepunt in juni 2013. Daarna kwam een geleidelijk herstel op gang, waarbij de prijzen met in totaal een kleine 8 procent zijn gestegen. Koopwoningen waren in februari ongeveer even duur als in juni 2004.

 

Vorige week werd duidelijk dat het Kadaster in februari 14.866 verkochte woningen heeft geregistreerd. Dat waren er 27,1 procent meer dan een jaar eerder. Ook waren het er bijna een kwart meer dan de voorgaande maand. Vooral veel appartementen (35,7 procent) zijn in februari van eigenaar gewisseld.

 

De woningmarkt vertoont inmiddels in het hele land herstel. Dat is met name te danken aan de zeer lage hypotheekrente. Die drukt de maandlasten voor woningbezitters aanzienlijk.

 

Bron: nu.nl


 

Grootste prijsstijging koopwoningen in bijna acht jaar

 

19 februari 2016

 

Bestaande koopwoningen waren in januari 4,1 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging in bijna acht jaar tijd.

 

In maart 2008 is de gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen voor het laatst met 4,1 procent op jaarbasis gestegen, blijkt vrijdag uit gegevens van het Kadaster. De gemiddelde koopsom lag vorige maand op 238.934 euro. Dat is 7,9 procent hoger dan het niveau van juni 2013. In die maand bereikte de huizenprijs een dieptepunt van 206.114 euro. Vergeleken met de piek in augustus 2008 (261.948 euro) zijn huizen nu nog 15,3 procent goedkoper.

 

Sinds de zomer van 2013 is er sprake van een stijgende trend. Inmiddels ligt de gemiddelde prijs weer even hoog als juni 2004. Eerder deze maand meldde het Kadaster dat er in januari 26,2 procent meer woningen zijn verkocht dan een jaar eerder. Het ging vorige maand om 11.907 woningen.

 

De stijging ten opzichte van het voorgaande jaar was met name zichtbaar in Flevoland. In Zeeland, Drenthe en Overijssel zijn de verkopen juist gedaald.

 

Bron: nu.nl

 

 


 

Ruim kwart meer woningen verkocht in januari

 

17 februari 2016

 

De verkoop van woningen is in januari met ruim een kwart (26,2 procent) gestegen tot 11.907, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat maakte het Kadaster woensdag bekend.

 

Ten opzichte van de voorgaande maand, december 2015, is er echter sprake van een daling van 44,8 procent. Maar toen registreerde het Kadaster extreem veel verkochte woningen, namelijk 21.566.

 

Bij alle woningtypen viel op jaarbasis een stijging te noteren. Vrijstaande woningen stijgen het meest met bijna 35 procent. Bij hoekwoningen is de stijging het minst (ruim 15 procent).

 

De verkopen namen in alle provincies toe. De groei was het sterkst in Utrecht met meer dan 37 procent. De kleinste stijging is te zien in Flevoland (11,6 procent).

 

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in januari met 18,7 procent toe op jaarbasis. Ten opzichte van december daalde het aantal echter met 42,7 procent.

 

Er hadden in januari 219 executieveilingen plaats, een toename van ruim 121 procent ten opzichte van een jaar eerder.

 

Bron: nu.nl

 

 


 

Rabobank: alle regio's haken aan bij herstel woningmarkt

d.d. 09 juni 2015

Vrijwel alle Nederlandse regio's haken aan bij het landelijke herstel op de woningmarkt. Hoewel het tempo per gebied verschilt, nam het aantal verkochte woningen in 2014 in alle regio's toe. De gemiddelde verkoopprijzen stegen vorig jaar in 37 van de veertig regio's. Ook in bijna alle gemeenten nam het aantal transacties toe, maar de prijzen zijn in 2014 niet overal gestegen. Groot-Amsterdam herstelt het snelst. Daar werden in 2014 57 procent meer woningen verkocht en stegen de prijzen met 7 procent ten opzichte van 2013. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun studie Herstel op de regionale woningmarkt.

 

Door de gedaalde woningprijzen, de lage hypotheekrente, de gestegen werkgelegenheid en het herstelde vertrouwen in de woningmarkt groeide het aantal woningtransacties in 2014 fors ten opzichte van 2013. Dat leidde tot een minder ruime woningmarkt, waardoor ook de prijzen hoger lagen dan in 2013. "Uit onze studie blijkt dat het herstel op de woningmarkt in elke regio is ingezet. Overal nam het aantal woningverkopen toe en in bijna alle regio's stegen de gemiddelde verkoopprijzen. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen, Delfzijl en omgeving en Oost-Zuid-Holland lag de gemiddelde verkoopprijs in 2014 lager dan in 2013", aldus Rabobank-econoom Rogier Aalders.

 

Het hersteltempo verschilt echter per regio. Aalders: "In de noordvleugel van de Randstad was de toename van het aantal transacties het sterkst." Groot-Amsterdam, Utrecht, Agglomeratie Haarlem en Het Gooi en Vechtstreek zagen hun woningverkopen met meer dan 50 procent toenemen. In Groot-Amsterdam was het aantal transacties in 2014 zelfs al weer 9 procent hoger dan in 2008. Door de toegenomen vraag naar woningen groeide de gemiddelde verkoopprijs in die regio met 7 procent ten opzichte van 2013. In een aantal perifere regio's, zoals Zeeuws-Vlaanderen en Zuidwest-Drente, was de groei van het aantal transacties in 2014 aan de lage kant.

 

Het herstel op de woningmarkt verschilt niet alleen tussen regio's, ook binnen regio's bestaan verschillen. Op vijf gemeenten na nam in elke gemeente het aantal woningverkopen toe in 2014, maar de gemiddelde verkoopprijs daalde nog in 128 gemeenten. Aalders: "Als we de gemiddelde verkoopprijs bekijken op gemeenteniveau, dan is het herstel nog niet overal ingezet. Een duidelijk geografisch patroon kunnen we daar niet in herkennen. In alle hoeken van het land vinden we gemeenten waar de gemiddelde verkoopprijs in 2014 daalde. In de meeste gemeenten namen de prijzen wel toe, vooral in de meer stedelijke gemeenten. In de meer landelijke gemeenten was de groei over het algemeen lager of daalden de prijzen. Voor wat betreft de prijsontwikkeling lopen de steden dus duidelijk voorop."

 

Bron: NVM.nl

 


 

"Iedereen heeft het over het energielabel"


17 april 2015

Het vernieuwde en voorlopige energielabel, dat mensen krijgen toegestuurd, is een bewustwordingsinstrument. Mensen worden hiermee bewust van de energieprestatie van hun woning. Dit is een groot verschil met het eerdere energielabel, stelt Meindert Smallenbroek, tot 1 mei directeur Bouwen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in het nieuwe NVMagazine. Hij geeft toe dat er in de afgelopen maanden enkele aanloopproblemen bij de introductie van het vernieuwde energielabel zijn geweest, maar hij verwacht dat die zullen worden opgelost. We zitten er bovenop.

Het eerdere energielabel is in 2008 geintroduceerd. Dat was echter geen succes, omdat het onvoldoende maatschappelijk en politiek draagvlak had. Het label was bij de verkoop van een woning verplicht, alleen hield niemand zich hieraan, legt Smallenbroek uit. We hadden ook geen sanctie. Vervolgens is er een nieuwe Europese richtlijn gekomen, die bepaalde dat er wel een sanctie moest komen. De verkoper moest bijvoorbeeld bij het ontbreken van een energielabel beboet worden. Of en daar koos Nederland toen voor“ zonder energielabel zou de overdracht bij de notaris niet door gaan. De Tweede Kamer vond die sanctie echter te hoog en stemde het wetsvoorstel af. We zijn vervolgens weer helemaal aan de voorkant begonnen. Aan het hernieuwde overleg met alle stakeholders heeft de NVM een heel goede bijdrage geleverd.

 

Volgens Smallenbroek moest de Nederlandse overheid wel met een oplossing komen, omdat de richtlijn van Brussel moest worden nageleefd. We zijn toen tot de conclusie gekomen dat we het label veel meer als een bewustwordingsinstrument moesten neerzetten. Het moest een label zijn, waar partijen echt iets aan hebben. Het voorlopige label, dat iedereen krijgt opgestuurd, is geen Europese verplichting, maar dient als bewustwordingsinstrument. Via dit voorlopige label worden mensen bewust gemaakt van de energieprestatie van hun eigen woning. Het komt voort uit het Energieakkoord dat in 2013 gesloten is.

 

Woningwaarde

Smallenbroek: De NVM stelde ook voor dat het label wat moest gaan doen met de waarde van de woning. Als transparant is wat de energieprestatie is van de woning, dan moet dat van invloed zijn op de waarde van de woning. Ze keken volgens mij ook met een schuin oog naar de kantorenmarkt, waar dit al lang het geval is. Een kantoor met een heel slecht energielabel wordt niet meer verhuurd. Daar willen huurders niet meer in. Het definitieve label is uiteindelijk veel simpeler en goedkoper geworden, met een internettool, waarbij je dingen kunt aanklikken en aanpassen. Uiteindelijk kom je zo uit op een definitief label uit. Met een goed label is je woning ook meer waard.

 

De Rijksoverheid stuurde begin dit jaar vijf miljoen brieven met gratis energielabels naar huiseigenaren. Deze mega-operatie verliep niet helemaal probleemloos, met name door ICT-problemen. Niet alle woningen bleken in de database aanwezig te zijn. Het is een heel grote en complexe operatie geweest, zegt Smallenbroek. Ik heb onlangs het hele managementteam van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over de vloer gehad. Dat is de uitvoeringsclub voor dit soort operaties. We hebben geconstateerd dat het hier en daar nog kraakt en piept. Maar we zitten er wel bovenop. Positief geformuleerd: het label is wel gaan leven. Iedereen heeft er over. Inmiddels zijn er sinds begin dit jaar al 150.000 definitieve energielabels toegekend.

 

Bestaande bouw

 

Smallenbroek is bijna zes jaar directeur Bouwen geweest. Volgens hem is er de afgelopen jaren veel veranderd in de bouwsector. Zes jaar geleden lag de focus heel erg op de nieuwbouw. Hoe krijgen we nieuwbouw door de crisis heen? We hebben de afgelopen tijd geconstateerd dat de crisis in de nieuwbouw ook een nieuwe werkelijkheid is. We zullen nooit meer aan de 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar komen. De uitdaging zit nu heel erg in de bestaande bouw. Hoe je die geschikt kunt maken voor functies in de toekomst. Dat de transformatie en het voortdurend doortransformeren van gebouwen steeds meer normaal wordt. Een voorbeeld is het oude ministerie van BZK in Den Haag, dat getransformeerd wordt in voor een deel koop- en huurappartementen en voor een ander deel in ruimte voor de Universiteit van Leiden. Een oud en lelijk gebouw wordt herbestemd tot een mooi, nieuw complex. Daar schiet niet alleen de gebruiker iets mee op, maar ook de stad Den Haag. De stad wordt zo een stukje mooier.

 

Smallenbroek constateert ook dat in de bouwsector de vraagkant veel bepalender is geworden. Waar vroeger, in de tijd van Vinex maar ook daarvoor, de bouw van bovenaf gestuurd werd, wordt er nu veel meer vraaggericht gebouwd. Dat heeft te maken met crisis, maar ook met het feit dat Nederlanders veel rijker zijn geworden. Ze accepteren geen eenheidsworst meer.

Bron: NVM


 

Vanaf 1 juli 2015 NHG-grens naar €245.000,-

11 MAART 2015

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die van toepassing is op hypotheken. Een hypotheek met NHG zorgt voor korting op de hypotheekrente. Op dit moment geldt de NHG voor hypotheken tot een bedrag van €265.000,-. Dit bedrag is inclusief bijkomende kosten, zoals notariskosten, advieskosten, borgtochtprovisie en overdrachtsbelasting.

 

Dit betekent dat bij de aankoop van een bestaande woning de koopsom plus eventuele verbouwingskosten niet meer mag bedragen dan € 250.000,00. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning is de maximale koop-/aanneemsom inclusief meerwerk eveneens € 250.000,00. NHG rekent standaard met 6% bijkomende kosten.

 

Per 1 juli 2015 wordt de NHG-grens verlaagd naar €245.000,-. Dit bedrag is inclusief bijkomende kosten, zoals notariskosten, advieskosten, borgtochtprovisie en overdrachtsbelasting. Dit betekent dat per 1 juli 2015 de koopsom plus eventuele verbouwingskosten van een bestaande woning niet meer mag bedragen dan €231.132,-. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning is de maximale koop-/aanneemsom inclusief meerwerk eveneens €231.132,-

 

Tip! Om nog te profiteren van de huidige NHG-grens van € 265.000,- moet de hypotheekofferte voor 1 juli 2015 zijn uitgegeven door de bank. De ondertekening van de hypotheekofferte is niet van belang.

 

Bron: NVM

 


'Nieuw energielabel is een kwestie van wennen'

9 februari 2015

Mensen die hun huis willen verkopen, moeten sinds 1 januari een energielabel overleggen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een boete die kan oplopen tot 405 euro. Hoe zijn de eerste ervaringen met dit label? NVMagazine vroeg het aan enkele NVM-makelaars.

Het nieuwe energielabel is, tot tevredenheid van de NVM, goedkoper en eenvoudiger dan het vorige label. Huiseigenaren kunnen het certificaat via internet aanvullen met actuele gegevens over bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie of een nieuwe ketel. Dat kunnen ze digitaal doorgeven aan een erkend deskundige, zoals een energiedeskundige of een makelaar die daarvoor een speciale opleiding heeft gevolgd. Met het vernieuwde label is op zich niets mis mee.

Maar NVM-makelaars blijken inmiddels wel tegen bepaalde onduidelijkheden of verbeterpunten rond het label aan te lopen. "Een client van ons wil een appartementsrecht verkopen en een label hiervoor aanvragen", zegt een NVM-makelaar, die met naam en toenaam genoemd wil worden. "Nu heeft hij het bericht gekregen dat hij niet de hoofdeigenaar van het object is en geen label kan aanvragen. Ik weet niet hoe ik dit moet oplossen. Daarnaast kun je bij de experts alleen zoeken op prijs. Dat is niet handig. Ze zouden dit op alfabetische volgorde moeten doen. Dan zijn wij beter te vinden. Ik heb geen flauw idee waarom ze dit alleen op prijs hebben gedaan." De makelaar bevestigt ook de klachten dat veel woningen niet op de website energielabel.nl te vinden zijn, waardoor de gegevens niet aangevuld of veranderd kunnen worden. Minister Blok heeft toegegeven dat het hier gaat om 'systeemfouten'.

Verbeterpunten

Ook Walter de Boer van De Boer Makelaardij in Soest ziet verbeterpunten. Hij verwacht dat het met de boete 'wel los zal lopen'. "Ik denk er coulance betracht zal worden. Het is ook niet moeilijk om de gevraagde gegevens te vergaren, met name bij recent opgeleverde woningen. Mensen moeten wel duidelijke foto's aanleveren, om het voor de controleur niet te moeilijk te maken."

De Boer vindt de website energielabel.nl overzichtelijk en denkt de procedure rond het vernieuwde energielabel 'een kwestie van wennen' is. "Alles wat nieuw is, heeft een aanloop nodig. Het hoeft niet moeilijk te zijn."

Bron: NVM.nlCitroën-gebouwen Amsterdam verkocht

21 januari 2015

Vastgoedbelegger Bouwinvest neemt de twee markante Citroen-gebouwen aan het Stadionplein in Amsterdam over van Citroen Nederland. Dat maakte de investeerder woensdag bekend, zonder een overnamebedrag te noemen.

 

Bouwinvest herontwikkelt de gebouwen met een totale oppervlakte van 25.000 vierkante meter tot multifunctionele kantoren, winkels en horecabestemmingen. De verbouwing zal pas na de EK atletiek medio 2016 plaatsvinden, om het evenement niet te verstoren. Een jaar later moet het project zijn afgerond.

De Citroen-gebouwen zijn ontworpen door Jan Wils, de architect van het Olympisch Stadion. De historische karakteristieken van de panden zullen worden gewaarborgd, benadrukt Bouwinvest. De investeerder brengt de gebouwen onder in zijn kantorenfonds Dutch Office Fund. De panden stonden al langere tijd in de verkoop.

Vorige maand maakte Bouwinvest de overname bekend van het Beurs WTC-gebouw in hartje Rotterdam. Daarmee is een bedrag gemoeid van 135 miljoen euro. Het huidige beursgebouw in Rotterdam dateert uit de jaren dertig en is de opvolger van eerdere beursgebouwen in de stad. De bijbehorende 97 meter hoge kantoortoren is van latere datum.

Bron: NVM


Je klant kennen is wel een vak


20 januari 2015

Toen ik de column 'Makelaar is (g)een vak' van Irene van den Berg in de Metro van afgelopen vrijdag las, was mijn eerste reactie: 'Ze zal toch geen NVM-makelaar bedoelen?'

Maar de kans dat het wel om een NVM-makelaar gaat, is natuurlijk vrij groot. We zijn per slot van rekening de grootste makelaarsvereniging in Nederland. Niet zonder reden overigens, want om NVM-makelaar te zijn heb je een gedegen opleiding nodig, word je voortdurend bijgeschoold en leef je strenge kwaliteits- en ethische normen na. Irene van den Berg schetst een ander beeld van 'de makelaar'; een beeld van gemakzucht en ongeinteresseerdheid.

Aan het eind van haar column daagt zij makelaars uit om haar ongelijk aan te tonen. Dat kan en ga ik niet doen, want ik ga ervan uit dat haar verhaal klopt. Liever wil ik Irene van den Berg bedanken voor de spiegel die ze ons voorhoudt. Haar wijze raad helpt de NVM om samen met onze 4.000 leden nog meer werk te maken van het ons verdiepen in wat kopers en verkopers van woningen willen. In plaats van ons te richten op het pand, moeten we kijken naar onze klant.

Dat past niet alleen in deze tijd, het leidt ook nog eens tot meer tevreden klanten. En dan komen de woningtransacties vanzelf. In die zin zijn we op de goede weg: het aantal verkochte huizen neemt zienderogen toe.

Roeland Kimman, woordvoerder NVM

Hier staat de column van Irene van den Berg


 

Website biedt hulp bij huis met restschuld

19 januari 2015

Iedereen die informatie zoekt over wat hij kan doen als zijn huis 'onder water' staat, kan vanaf maandag terecht op de website www.huisonderwater.eu. Op deze website staat bij welke organisaties huiseigenaren met een restschuld terechtkunnen voor advies of hulp. Het is een initiatief van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Ook de NVM is betrokken bij dit initiatief.

 Door de economische crisis zien veel huiseigenaren dat de verkoopwaarde van hun huis lager is dan de hypotheeksom. Bij eventuele verkoop betekent dit een restschuld; het huis staat 'onder water'. Dit is volgens De Nederlandsche Bank op dit moment de realiteit voor zo'n miljoen huishoudens.

Huiseigenaren weten vaak niet wat dit voor hun hypotheek en financiele situatie betekent. Op de website kunnen ze hun situatie in kaart brengen en bekijken welke mogelijke oplossingen er zijn.

Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren: Sinds 2010 zien wij dat huishoudens met bovenmodale inkomens en regelmatig in het bezit van een eigen woning, zich steeds vaker bij onze leden melden voor schuldhulpverlening”. Reden voor de NVVK om het initiatief te nemen om met alle stakeholders in gesprek te gaan om actuele en relevante informatie voor huiseigenaren te verzamelen en op toegankelijke wijze te ontsluiten via de website www.huisonderwater.eu.
Bron: NVM


Kadaster ziet sterke stijging registraties

19 januari 2015

De woningverkoop is in december stevig aangetrokken ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster maandag heeft gepubliceerd.


Vorige maand wisselden 25.265 woningen van eigenaar. Dat is ruim 63 procent meer dan in december 2013. De verkoop verdubbelde daarbij in de laatste maand van vorig jaar ruimschoots ten opzichte van november. Waarschijnlijk anticipeerden veel huizenkopers op de strengere financieringsregels die sinds 1 januari gelden.

In heel 2014 nam de huizenverkoop met bijna 40 procent toe. In totaal registreerde het Kadaster 153.511 verkochte woningen, waarvan 51.314 in het laatste kwartaal.

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.

bron: NVM


Sterke groei orderportefeuille bouw

19 januari 2015

De bouwsector ziet de werkvoorraad flink toenemen. In november nam de totale orderportefeuille toe met 0,4 maand tot 7,4 maanden. Vanaf het begin van 2014 groeide deze inmiddels met bijna twee maanden. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Economische Instituut voor de Bouw (EIB).

In de woningbouw ging de orderportefeuille in november met 0,4 maand omhoog tot 7,6 maanden. In de utiliteitsbouw (kantoren, scholen en ziekenhuizen) steeg deze met 0,3 maand naar 7,1 maanden. Deze toename is volgens EIB geconcentreerd bij enkele grote bouwbedrijven.

De groeiende werkvoorraad is volgens EIB in lijn met de toegenomen aantallen bouwvergunningen "die zich nu gaan vertalen in de werkvoorraad van bouwbedrijven''.

bron: NVM

Bel mij terug

Heeft u interesse in een woning uit ons aanbod? Laat u door ons terugbellen:

© 2015 Verhage van Grootheest Makelaardij BV | Gebruiksvoorwaarden | Privacybeleid | Realisatie: Verbakel Internet & Reclame